23 november 2006

Säkerhetspolitisk konferens

Ägnade dagen åt säkerhetspolitisk konferens idag, hela dagen med inriktning mot "institutioner för global säkerhet" ordnat av organisationen Folk&Försvar. Riktigt intressanta föreläsningar stod på agendan, vissa mer intressanta än andra i och för sig.

Dagen började med att landshövdingen öppnade alltihopa med hög röst. Därefter tog generalsekreteraren för Folk&Försvar över och pratade om nya hot i ett globaliserat samhälle. En intressant siffra som togs upp var att 20 % av jordens befolkning konsumerar 90 % av resurserna på jorden och att 20 % av världens befolkning äger 95 % av välfärden. Värt att fundera över, något är där i alla fall fel.

Annat intressant som togs upp var hur mycket krigen i världen påverkar oss här, bland annat genom mer narkotikahandel, mer flyktingströmmar och större kärnvapenrisk. Så självklart är det även viktigt för oss att freden bevaras i världen, även om vi sitter i Sverige. För den själviske: tänk olja.

Hans Corell, FN:s före detta rättschef pratade om Sveriges framtida roll i FN. Grymt bra föreläsning! Mycket bra togs upp som FN gjort de senaste åren och fler reformer inom FN var också önskvärda för framtiden.

Stora frågor för FN just nu: Fred & Säkerhet, Fattigdom, Befolkningsfrågan, Sjukdomar (pandemi?), Miljöfrågan (klimatförändringar, vattenförsörjning, ökenspridning m.m.)

Självklart togs det också upp vad Sveriges roll skulle vara i organisationen. Bland annat att höja sin röst för rättsstaten!

Inga kommentarer: