28 juli 2006

Avancerat

Nu har vi tagit en advanced open water, vilket inneburit dyk till 30 meters djup, vilket var spannande da luften var annorlunda att andas och man rorde sig i vattnet pa ett helt annat satt (valdigt sakta kunde vi simma). Under det dyket sag vi ett superstort stim av Yellow Tang-fiskar (ser ut som guldfiskar), de var ca ett tusental som simmade runtomkring oss i en strom, vilket var otroligt vackert.

Under det andra dyket under advanced-kursen fick vi dyka utan instruktor i 20 min for forsta gangen. Da sag vi bland annat Papegojfisk, Butterflyfisk och Blueringed angelfish. Det var ett navigationsdyk da vi anvande en kompass for att hitta pa platsen.

Det tredje dyket innebar ett nattdyk for var del. Allt var kolsvart i vattnet forutom den ficklampan vi hade, en var, i den ena handen. Lite laskigt var det dock nar instruktorerna innan dyket funderade om det var vart att dyka da det gick 3 meter hoga vagor bredvid baten. I vattnet hamnade vi i alla fall efter att ha vinglat oss fram till kanten och darefter dykt ner i djupet. Under natten kommer vissa fiskar fram som inte ar framme pa dagen, sa under det dyket sag vi en blaprickig stingray krypa runt pa botten, vilket var haftigt. Nar vi sen skulle ta oss upp pa baten igen efter dyket gick baten upp och ner i vagorna (tank: storm), och nar jag skulle upp pa stegen kom en vattenorm precis bredvid mig simmandes vilket var smatt skrammande. Som tur var gick allting bra och vi larde oss valdigt mycket under det dyket, aven om allt inte handlade om dykning just da. Det ar en speciell kansla att ligga i vattnet i morkret och ute i havet nar vagorna gar 3 meter hoga helt enkelt!

Under det fjarde dyket simmade vi i hajvatten! Vad vi vet sa simmade 3 stora hajar runtomkring oss nere pa 30 meters djup. Tyvarr var det lite dalig sikt vid 30 meters djup (ca 4-5 meter horisontell sikt), vilket gjorde att vi inte sag dem, vilket var synd. Daremot var det nagra andra i gruppen som gjorde det darnere. Under hela detta dyk simmade vi ensamma tva och tva, sa vi sag dock stim av andra stora fiskar vilka var spannande att simma forbi. Det dyket var ett multilevel-dyk vilket innebar att man dyker pa flera olika nivaer under dyket.

Under det femte dyket identifierade vi fiskar och koraller och njot av det klara vattnet och alla fiskar som vi sag i vart buddy-team (jag och M). Vi sag bland annat angelfish, jattestora och manga Titan triggerfish (ca 35 cm), Parrotfish, en av mina favoriterfiskar: Sergeant Major (svart-vit randiga), butterflyfiskar som simmade i par och 3 stora barracudor (ca 1 meter langa) som simmade forbi oss.

Inga kommentarer: