10 april 2006

Åsa Westlund och Turkiet

Var på ett grymt bra seminarie på universitetet idag med Åsa Westlund och Ali Hajar, vilket handlade om Turkiets framtida medlemskap i EU. Åsa Westlund är europaparlamentariker för Socialdemokraterna och Ali Hajar sitter i kommunfullmäktige för socialdemokraterna här i Linköping. Sen kan man ju undra varför dessa var här? Och då Ali är politiskt aktiv muslim och Åsa är ledamot i delegationen för Turkiet i parlamentet, passade de för seminariet som handen i handsken.

Det handlade mycket om demokratiseringsprocessen i Turkiet för tillfället och hur resten av medlemsländerna i EU ställer sig i frågan. Och jodå, kan meddela att medlemsländerna i EU är positiva till Turkiets inträde när kriterierna för ett medlemskap väl uppfyllts (tidigast år 2015) och likaså är 70% av befolkningen i Turkiet positiva till ett medlemskap, och med det villiga att reformera vissa saker för ett framtida medlemskap.

Så, om några år hoppas jag att vi välkomnar Turkiet till ett demokratiskt, starkt och härligt EU. Tillsammans kan vi hjälpa varandra och göra underverk. Eller nja, nästan i alla fall, men inte långt därifrån! :)

Inga kommentarer: