28 november 2005

Bland snöbollar och kollektivavtal i Bryssel

I lördags snöade det i Bryssel. När jag drog bort gardinen från fönstret föll snöflingorna utanför. När jag kom ut efter några timmar låg ett härligt slask framför mina låga loafers. Liksom i Sverige möttes den första snön med förvåning. Fastän kyrkklockan slagit 12 hade inga plogar tagit bort snön. En del bilar slirade runt på sommardäck läskigt nära mig när jag gick till Grand Place. Precis som om den första snön inte skulle komma i år, vilket den likt förbaskat ändå gör. Precis när man råkat ta på sig skor som man efter några timmar snarare plaskar runt i.

Så vi i Europa är ju rätt lika men visst finns det olika sätt att lösa problem på. Men det är något positivt. Alltför ofta kommer frasen: ”De där lever i en helt annan kultur och det går aldrig att samarbeta.” Men jodå, det gör det! Det går framåt också. Om vi tog tillvara på allas sätt att tänka ut olika lösningar, tänk så effektivt vi skulle kunna lösa problem! Vi står dessutom ofta inför samma problem, problem som går över gränserna. I andra frågor kan vi alltid lära av varandra. De socialdemokratiska parlamentarikerna driver bland annat den svenska modellen om kollektivavtalen. Kollektivavtalen mellan de olika sidorna på arbetsmarknaden ska bevaras!

Att säga att besluten tas för långt bort stämmer inte heller. I Sverige är kommunerna starka och beslut som rör lokal nivå fattas ju också här. Men frågor som exempelvis alkolås i bilar gäller alla, liksom kampen mot växthuseffekten, en giftfri miljö, fattigdom, narkotikabekämpning, asyl- och flyktingpolitik, sexslavhandel, jämställdhet, sysselsättning och brottsbekämpning. I kampen mot arbetslösheten kan Parlamentet exempelvis höja miljökraven eller stimulera efterfrågan samtidigt som vi i Sverige försöker öka jobben. Tillsammans går det effektivare och lättare att lösa problemen.

Vi måste flytta fokus från att klaga på det dåliga med inträdet i EU, till exempel hur lite pengar vi får tillbaka och alla dessa miljoner som måste betalas in varje år. Nu är vi med och vi har alla möjligheter att påverka. Vi måste ta för oss och vara mer framåt och lära oss att vi kan söka bidrag istället för att klaga på organisationen och vi kan ”lobba” för en fråga istället för att säga att det inte händer något eller att EU inte angår oss. För EU angår oss. Vi kan inte se Sverige som ett land i EU utan vi måste se EU som en del av vardagen. Det är vår skyldighet att lära oss mer om vad som händer i Parlamentet. Precis som det är om vad som händer i riksdagen här. Vi är alla en del av Europa.

Hur ska vi då göra? EU är inte svårt! Vi behöver inte läsa bok efter bok för att förstå. Bara att exempelvis börja prenumerera på ett kort nyhetsbrev är enkelt http://www.asawestlund.se/. Vi måste bryta ner de stora frågorna och ta till oss det på individnivå. Ett exempel är vissa kemikalier som i din sprayflaska kan vara farliga för miljön. Är det inte bättre om just den förbjuds i hela EU än bara i Sverige? Ett annat exempel på problem i min och din vardag är Vaxholmskonflikten som fått mycket större utrymme i Parlamentet än i Sverige. Där visas på möjligheterna med att ta upp ett fall på en högre nivå!

Vi måste också vara bestämda, för vi kan om tandläkarna i Stockholm inte säga att ”äntligen blir det billigare att gå till tandläkaren” samtidigt som vi säger ”lönerna dumpas och vi måste skicka hem dem”. Vi måste välja sida och stå för vad vi tror på och driva det.

För övrigt är jag övertygad om att den polska mamman till den 25-åriga mörka killen tänker samma sak som min mamma när vi berättar att vi blivit kroppsvisiterade i tullen. Om vi släpper fördomarna kanske både han och jag nästa gång slipper knalla in i båset och bli genomsökta och smart nog säga ”Hey, maybe it’s my jeansbutton.” Insåg i samma sekund jag sa det hur flummigt det lät och kan meddela att det inte gick hem. Fick ett mutter på franska tillbaka och efter en stund släppte de mig och jag fick gå.

I söndags var det julmarknad i Bryssel, precis som här i Linköping, precis som på många andra håll i Europa. Precis samtidigt som du köpte en tomte i marknadsståndet kanske någon i Tjeckien köpte en exakt likadan!

Inga kommentarer: